La ciència, la veritat i la història

images-1“La definició moderna de la ciència podria afirmar que es tracta d’un estudi sistemàtic de la natura a través del mètode científic. Això significa crear una hipòtesi i proves per determinar el grau en què pot explicar els resultats del mesurament. Una idea comuna és que els fets científics són la veritat, però en realitat, no totes les persones en la societat (o fins i tot la ciència) realment està d’acord sobre el significat de la veritat. Com a qüestió d’observació, cal dir que no importa si hom creu que la gravetat és real o està d’acord amb les lleis de la termodinàmica i electrodinàmica. En la ciència, aquests seran cert si hom està d’acord amb ells o no, si van ser cert o si hom sap sobre ells o no. Una perspectiva similar podria aplicar-se als esdeveniments històrics.
Moltes persones creuen que la veritat és relativa, que la veritat és diferent per a diferents persones, que depèn de la forma de veure les coses. Altres veuen la veritat com a objectiu, que la veritat no depèn de nosaltres o la nostra perspectiva. No hi ha dubte que moltes persones no estaran d’acord amb molts altres sobre la naturalesa de la veritat, sinó en la ciència, la veritat està determinada per la mesura i observació. El mesurament es considera la veritat i els models que utilitzem per compte de les observacions es consideren científica en la mesura que puguin explicar els mesuraments.”

Aquest text de Robert Hayes s’estén en consideracions sobre la importància de la Arqueologia i fins i tot la ciència forense per aproximar-se a la veritat històrica. Coincideix en el temps en la publicació a Diari de T. d’una notícia sobre la memòria històrica de la Guerra civil i la trobada de 25 fossars a diferents indrets de Catalunya, sumant-se als més de 350 descoberts al país últimament. (DdT, nº 10.341, 9gen2015, pp32)

El text de R. Hayes conclou: “Tot el camp de la ciència forense moderna i l’arqueologia ens han ajudat a corroborar una lletania dels esdeveniments històrics de tot el món i al llarg de tot el registre de la civilització. Felicitacions als que utilitzen el mètode científic per tal d’establir la validesa dels esdeveniments històrics”.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.