Cicle Antoni Agustí

La RSAT participa activament al cicle Antoni Agustí – 500 anys, commemoració de l’il·lustre personatge al Renaixement de Tarragona.

Programa: (clicar a sobre per a ampliar)

 

Butlletí i butlletins

Ahir dimarts, 25 d’abril, es va presentar el darrer volum del Butlletí Arqueològic  (Vols. 36-37) a la sala dels Serveis de Cultura de la Generalitat de Catalunya.  La presentació la va fer el Sr. Francesc Roig i Queralt, soci de la nostra entitat i president de Càritas Catalunya, qui va fer una glosa dels continguts del volum, comentant que du un “pòrtic” amb la dedicació al nostre president d’honor, Rafael Gabriel Costa i un tancament amb l’obituari del qui fou president de l’entitat Jordi Rovira Soriano, que signa el director del Butlletí Jordi López.

A l’estela de la celebració de la diada de Sant Jordi d’enguany, Francesc Roig va dedicar unes paraules al món del llibre i l’esforç que fa la societat d’editar la nostra publicació com a un llibre, de tapa dura i tela vermella, en la línia que acostumen altres publicacions europees com els “jahrbuch” o “yearbook“.

Recordem als socis que no hagin recollit els seu butlletí que es troben disponibles a la nostra seu. A més us fem avinent que resten exemplars d’anys anteriors també disponibles, tant dels actuals com de quan l’edició es feia en rústica (veure foto), per a qui vulgui completar la col·lecció.

Persones interessades que no siguin membres de la societat poden adquirir els volums sobrants a un preu mòdic.

 

 

 

 

Sant Jordi

Per motiu de la festivitat de Sant Jordi, demà diumenge 23 d’abril la RSAT estarà oberta de 10.00 a 14.00h. per a tothom. Hi haurà una oferta de llibres…per donar i vendre.

 

 

Presentació del Butlletí Arqueològic – 2017

El proper dia 25 d’abril, dimarts, es farà la presentació pública del darrer volum del Butlletí Arqueològic  (Vols. 36-37).

L’acte es celebrarà la sala dels Serveis de Cultura de la Generalitat de Catalunya (carrer Major, núm. 14) a les 19.00 hores.

La presentació estarà al càrrec del Sr. Francesc Roig i Queralt, soci de la nostra entitat i president de Caritas Catalunya.

Els socis que ho vulguin podran recollir els seus exemplars allí mateix o, a l’acabament de l’acte, a la mateixa seu de la RSAT, just a l’altra banda del carrer.

 

 

Arqueologia, reconstrucció històrica i folklore religiòs

La Setmana Santa és una celebració cristiana, amplament difosa pel món, que recorda els dies finals de la vida de Crist inserida en la celebració jueva de la Pasqua (Péssah que significa “pas”) alhora coincident amb l’equinocci de primavera o amb la lluna de Nissan.

L’evocació de l’època de l’Alt Imperi, la inserció a la zona monumental de Tàrraco i l’maginari col·lectiu fa coincidir llocs, pedres, gents i símbols. Tant de bo, mentre continuem reconeixent la distància natural entre l’arqueologia, la reconstrucció històrica i el folklore religiós, activitats legítimes distintes i distants, de les que a Tarragona en podem gaudir en diferent moments al llarg de l’any.

 

 

Sandàlies per a cavalls, orinals i fossars de quan la peste

La revista medica mundialment coneguda The Lancet publica aquest semana un article sobre les troballes arqueològiques que ha proporcionat l’excavació del túnel de la nova línia de metro londinenc, la “Crossrail” que ha foradat una llarga porció de la ciutat. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30899-1/fulltext.

Les troballes son considerables i han donat feina a més de 200 arqueòlegs. Es poden veure al Museu de Londres: https://www.museumoflondon.org.uk/museum-london-docklands/whats-on/exhibitions/tunnel-archaeology-crossrail. 

Que surti com a noticia a una revista médica es justifica per la presència d’evidencies de la tremenda peste (The black death) que Londres va patir al 1348, que se’n va emportar quasi la meitat de la població. També sobre l’estat de salut de la població a diferents èpoques històriques, tot descobrint que la dels habitants de Londres era menys bona que la d’emigrants procedents d’altres zones del Regne Unit. Una ciutat que actualment te un alcalde musulmà d’origens asiàtic, ves a saber que trobaran els arqueòlegs d’ací 700 anys…

(Foto del web del London Museum)

 

 

Col·loqui sobre el Teatre Romà de Tàrraco: 5 d’abril 2017

Ahir a la tarda es va celebrar l’anunciat Col·loqui-debat sobre el jaciment arqueològic del teatre romà de Tàrraco. Amb una nodrida assistència de més de 40 socis, amics i altres interessats, professionals de l’arqueologia i l’arquitectura es va debatre al llarg de 90 minuts sobre l’actualitat i els projectes de futur del monument i el seu entorn. Notable va ser l’absència de representants de les administracions, que van declinar la invitació a assistir al debat, així com de l’arquitecte que ha redactat del projecte de rehabilitació del Teatre, que també havia anunciat l’assistència, convidat per la RSAT.

El detall de les intervencions l’oferirem juntament amb altra informació referent al tema aviat. A la cloenda es va oferir a tall de conclusió provisional un breu text:

“Plantejada la qüestió de si el procés de excavació, restauració i museïtzació de l’espai s’ha de limitar al teatre o, més aviat, donar opció a que tot el jaciment sigui explicable, visitable i interpretable, no tenim cap dubta que tot el jaciment s’ha de tractar en la seva integritat.Propugnem que es completi l’excavació, restauració i interpretació de tot el jaciment a l’entorn del Teatre, que s’amplii l’àrea a estudiar fins a les Termes del carrer Sant Miquel i que s’ofereixi la visió de que el port era, i continua essent, la gran porta de la ciutat”

(Foto de l’acte publicada avui a DiariMés)

 

 

Referencies bibliogràfiques sobre el Teatre Romà de Tàrraco

Hi ha tot un seguit de referències bibliogràfiques sobre l’històric de les excavacions al jaciment del teatre romà de Tàrraco.

Algunes les podem recordar com la de Jaume Massó (“El teatre romà de Tarragona: Història de la recerca arqueològica fins al 1977“, But. Arqueològic, 2013, 34-35: 5-43), o la de Ricardo Mar, M. Roca i J. Ruiz de Arbulo El Teatro Romano de Tarragona. Un problema pendiente (R.Mar; M.Roca; J.Ruiz de Arbulo)  Cuadernos de Arquitectura Romana, 1993, 2: 11-23, per la proximitat. O l’article de premsa de JM Macias i J. López referenciat en aquest web: https://www.arqueologica.org/2016/10/28/la-restauracio-del-teatre-roma-elements-de-reflexio.

I alguna documentació de caire oficial com L’Acord Marc Generalitat-Ajuntament de posada en valor dels monuments, o el projecte complet d’actuacions https://contractaciopublica.gencat.cat/ecofin_pscp/AppJava/notice.pscp?idDoc=19011234&reqCode=viewCn&idCap=8141798&, revisat 16.02.2016 inclosa la Direcció Arqueològica, al final del qual figura el Plec de Prescripcions Tècniques incloent l’imatge adjunta, i el detall pressupostari. 

Pel vostre interés.

 

 

 

 

 

 

(Clicar a sobre per a ampliar)