El Fòrum Provincial de Tàrraco, ocult per les terrasses del bars

terrasses-a-la-pl-les-colsEl fòrum més gran de l’Imperi romà és a Tarragona i constitueix un dels monuments de la llista del Patrimoni Mundial de la ciutat. Com a tal, ha de ser protegit i s’ha de facilitar la seva visibilitat de cara a que la població i el turista puguin gaudir d’aquest grandiós monument avui immers en els carrers de la Part Alta.

No obstant això, la proliferació de terrasses aquests últims mesos ha provocat una invasió de tendals, ombrel·les i altres elements similars que han acabat ocultant parts considerables del monument. Aquest creixement descontrolat fa impossible, avui dia, i especialment els caps de setmana i en temporada alta, contemplar i fotografiar el monument.

Un breu recorregut pels carrers descobreix una realitat que les administracions (Ajuntament i Generalitat) no haurien d’haver permès. Sortim de la plaça del Rei on, com a única excepció, encara es pot admirar íntegrament el Castell del Rei. Quan enfilem el carrer Santa Anna, passat el campanar de la Trinitat, una sèrie de taules amb ombrel·les i cartells tapen la vista d’una notable mur de carreus del segle I dC. La plaça del Fòrum ja és tot un poema, amb un mar de taules, cadires i ombrel·les que impossibiliten el simple pas, a més d’ocupar il·legalment el llarg banc que segueix la línia del carrer Merceria. Els mur romà queda darrera tot tipus de veles, i inclús s’ubiquen taules sobre les mateixes pedres romanes.

El següent pas és la plaça de les Cols, on una sèrie de tendals fixes tapen completament el grandiós mur romà de forma que s’ha tornat ara invisible. Tampoc se’n lliura la magnífica porta romana de la plaça Pallol, amb taules i veles al costat mateix. Finalment, les restes de la plaça Rovellat també han estat ocupades recentment per taules i cadires a tocar de les mateixes pedres.

Aquesta situació és indigna, atempta contra el patrimoni i dóna una visió tercermundista de la ciutat. La llei marca que les restes monumentals han de poder ser contemplades i de cap manera poden quedar ocultes a tots pels interessos particulars d’uns pocs. L’administració ha d’actuar ja i posar ordre a aquesta situació que se li ha escapat de les mans.

(J.L.)

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.