Uns cosins llunyans

Cossins neanderthalNo sorprèn que, de tant en tant, hom es troba per la vida familiars llunyans fins ara desconeguts. Més comunament per la coincidència de llinatges, cognoms, o simple coincidència en un lloc i un moment. Això passa de fa temps.

Uns d’aquestos “cosins” llunyans son els denisovans. Mai heu sentit parlar d’ells? Llunyans en el temps i en l’espai. Les referències ultrapassen els 40.000 anys BPT (“before present time“, abans d’ara). Fa temps, doncs. I les primeres referències corresponen a una cova de la República de l’Altai, a la Federació Russa, entre Kazakhstan i Mongolia, a uns 7.800 quilometres, anant cap a l’est. Es tracta d’una espècie d’homínid identificada per mitjà d’anàlisis d’ADN mitocondrial. El març del 2010, es va anunciar el descobriment de fragments d’os d’un individu jove a la cova de Deníssova, una zona la qual estava habitada pels neandertals i els humans anatòmicament moderns. I amb els que compartim una bona part del nostre genoma.

La revista Science publica aquesta setmana passada les troballes de porcions de DNA mitocondrial dels cosins Denisovans i Neanderthal al DNA d’individus actuals de la Melanesia, a Nova Guinea. El que es coneix com introgressió, indica intercanvis complexes de material genètic, prova genètica de convivència i mestissatge. Cosins.

..

(Imatges de la European Pressphoto Agency)

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.