El Fòrum Provincial de Tàrraco, ocult per les terrasses del bars
/0 Comments/in General/by rsatEl fòrum més gran de l’Imperi romà és a Tarragona i constitueix un dels monuments de la llista del Patrimoni Mundial de la ciutat. Com a tal, ha de ser protegit i s’ha de facilitar la seva visibilitat de cara a que la població i el turista puguin gaudir d’aquest grandiós monument avui immers en els carrers de la Part Alta.
No obstant això, la proliferació de terrasses aquests últims mesos ha provocat una invasió de tendals, ombrel·les i altres elements similars que han acabat ocultant parts considerables del monument. Aquest creixement descontrolat fa impossible, avui dia, i especialment els caps de setmana i en temporada alta, contemplar i fotografiar el monument.
Un breu recorregut pels carrers descobreix una realitat que les administracions (Ajuntament i Generalitat) no haurien d’haver permès. Sortim de la plaça del Rei on, com a única excepció, encara es pot admirar íntegrament el Castell del Rei. Quan enfilem el carrer Santa Anna, passat el campanar de la Trinitat, una sèrie de taules amb ombrel·les i cartells tapen la vista d’una notable mur de carreus del segle I dC. La plaça del Fòrum ja és tot un poema, amb un mar de taules, cadires i ombrel·les que impossibiliten el simple pas, a més d’ocupar il·legalment el llarg banc que segueix la línia del carrer Merceria. Els mur romà queda darrera tot tipus de veles, i inclús s’ubiquen taules sobre les mateixes pedres romanes.
El següent pas és la plaça de les Cols, on una sèrie de tendals fixes tapen completament el grandiós mur romà de forma que s’ha tornat ara invisible. Tampoc se’n lliura la magnífica porta romana de la plaça Pallol, amb taules i veles al costat mateix. Finalment, les restes de la plaça Rovellat també han estat ocupades recentment per taules i cadires a tocar de les mateixes pedres.
Aquesta situació és indigna, atempta contra el patrimoni i dóna una visió tercermundista de la ciutat. La llei marca que les restes monumentals han de poder ser contemplades i de cap manera poden quedar ocultes a tots pels interessos particulars d’uns pocs. L’administració ha d’actuar ja i posar ordre a aquesta situació que se li ha escapat de les mans.
(J.L.)
Visitar el castell del Catllar
/0 Comments/in General/by rsatAmb la Fundació Castell del Catllar de la que la RSAT forma part, s’ha acordat oferir l’entrada gratuita als membres de la societat al Centre d’Interpretació dels castells del Baix Gaià.
Les termes de Sant Miquel
/0 Comments/in General/by rsatArticle de Carles Gosàlbez a DiariMés: Les termes de Sant Miquel, dues decades sota una capa de grava Ai!, el patrimoni…
(A la foto de DiariMés, el solar abandonat)
Civic Tàrraco i els usos del Patrimoni
/0 Comments/in General/by rsatRecentment va tenir lloc a la Casa Canals la Jornada sobre usos del Patrimoni que organitza l’ajuntament de Tarragona dins de la plataforma Civic Tàrraco. La Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, la conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona i les càtedres de Smart City i d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han impulsat un innovador projecte pilot per articular un PROCÉS PARTICIPATIU que permeti generar un MAPA D’IDEES, mitjançant la creació d’una XARXA CÍVICA que ajudi a millorar la gestió de tres projectes del patrimoni històric de la ciutat.
Us havieu enterat? Doncs fa dies que està en marxa (juny 2016). El procés participatiu s’incardina en la utilització de MESSA Ι GENES una plataforma de comunicació que, prèvia subscripció permet introduir i publicar contribucions, opinions i idees sobre la matèria en discussió. Val a dir que no és procés massa senzill per a usuaris de la Internet de primera generació per què requerix un seguit de passes, però al final es pot aconseguir que les aportacions quedin publicades. Una altra matèria és si algú s’ho mirarà mai…
Pel que fa a Jornada, es van sentir unes quantes voluntarioses aportacions. Interessant l’exposició de Mariona Abelló i Sala, arquitecta i cap de la secció de Protecció de Patrimoni Arquitectònic del Servei de Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb una ample i a l’hora profunda visió del Patrimoni i la seva protecció. Be aniria si el Departament de Cultura se la escoltés més sovint. La mesa rodona ( es diu “mesa” en català, no “taula”), amb un seguit de participants responsables d’àrees concretes sobre la protecció del Patrimoni, va oferir una visió dels pros i contres de la utilització dels monuments, la seva protecció i els possibles rendiments obtenibles. Hi queda molta feina i pagarà la pena veure si les intervencions a través de MESSA I GENES aporten idees substancials.
Activitats de la semana. Una certa acumulació
/0 Comments/in General/by rsatAquesta setmana s’ajunten un seguit d’esdeveniments que des d’aquí us recordem:
- Celebració del XVI Declaració de Tàrraco com Patrimoni de la Humanitat: http://www.patrimoniculturalcomunicacio.cat/archive/difusio/Celebrem-la-XVIa-Declaraci-Tarraco-Patrimoni-Mundial-1247.html?e=&u=x
- Jornada de portes obertes a la sala de l’exedra romana del Claustre de la Catedral de Tarragona http://www.icac.cat/difusio/activitats-de-licac/agenda/portes-obertes-a-lexedra-romana-del-claustre-de-la-catedral-de-tarragona/
- Conferència i visita dedicada a Eduard Toda (veure foto)
Museus
/0 Comments/in General/by rsatAquest passat dissabte es va fer l’anunciada visita al Museu Arqueològic Nacional de Tarragona (MNAT), Interessant, però que serveix sobre tot per comprovar, un cop més, el lamentable estat i limitacions de la institució. Això tot esperant les anunciades reformes parcials, determinades per sentència judicial per no cumplir normatives de seguretat i laborals.
A canvi, vam gaudir d’un voluntariosa mostra sobre el monument de Centcelles (http://www.mnat.cat/?page=exposicion-detall&tipus=actuals&idExp=88 ) que recull visions actualitzades d’una de les més importants peces del nostre patrimoni tardo-romà.
Tot recordant que una substancial part de les peces del museu van ser l’aportació de la nostra Societat i el, per ara, somni de que algún dia es podrà utilitzar l’edifici de la abandonada Tabacalera com a seu pròpia del museu.
Mentrestant es coneix la notícia de que la fiscalía especialitzada en Patrimoni ha obert dligències contra l’anterior director del museu pel tancament durant més de 20 llargs anys del museu de la Necropolis paleocristina.
Museus en precari i als jutjats…
La mineria al Priorat a l’antigor
/0 Comments/in General/by rsatAhir vespre tingué lloc la conferència de na Alba Alonso Mora sobre la mineria del Priorat durant la Baixa Edat Mitjana i l’Edat Moderna, que ens va aportar coneixements sobre aquesta activitat industrial d’explotació dels recursos naturals de la zona.
La mineria de metalls fou coneguda des de temps dels romans i reconeguda als texts àrabs de l’Edat Mitjana. L’explotació inicialment al càrrec de “companyies” d’homes lliures, esdevingué propietat de la baronia d’Entença, senyors de Prades, que ho eren de El Molar, Falset i Bellmunt. Els minerals com la galena, dit alcofoll, per a l’extracció de plom, manganès, dit blancaró utilitzat a la ceràmica, així com quantitats més petites de coure i plata van representar un recurs econòmica d’importància per a la regió del Baix Priorat. Tota una realitat poc coneguda de les comarques tarragonines.
CONTACTE
DIRECCIÓ
CARRER MAJOR, 35 PRAL.
43003 TARRAGONA
Verure a Google Maps