Un militar borni i del partit popular

73e8bf7c-6bc2-499a-9f8d-e5b5f3e390a9El títol té a veure amb la darrera conferència del curs de la RSAT, aquest proppassat dijous. Jordi López i Jaume Noguera (a la foto) ens van explicar les troballes arqueològiques que mostren el pas per les nostres contrades dels exèrcits combatents en la guerra civil de la República romana protagonitzada per Quint Sertori, els anys 80-71 aC.

Sertori, militar romà nascut a Nursia, prop de Perugia, va progressar a les files dels exèrcits, distingint-se en les guerres contra els Cimbris i els Teutons, al nord de la Gàl·lia. Les seves discrepàncies polítiques amb els que ostentaven el poder a Roma, la facció dels optimetes, conservadors, li van portar a alinear-se amb el partit popular, més proper al poble. Literalment més popular, de quan les coses volien dir el que deien, no com avui dia…

Barallat i rebel·lat contra el poder, va reclutar exèrcits i combatre amb un cert èxit militar els successius generals, pretors i comandaments, incloent-hi el que fou Pompeu Magnus, enviats des de Roma per controlar-lo.

El passi dels exèrcits per les nostres contrades va deixar un rastre de monedes, fíbules i sivelles, bales de fona i altres materials, trobats en excavacions recents, que ens permeten constatar la realitat dels esdeveniments històrics i la seva localització.

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.