Visita a la biblioteca del Seminari i mur romà del Claustre de la Catedral

El passat dissabte 14 de novembre al matí un nodrit grup d’una quarantena de persones va poder visitar la Biblioteca del Seminari. El Sr. Sergi Guardiola en qualitat de tècnic de la biblioteca, ens va fer una exaustiva i didàctica guia per aquestes modernes dependències i nous serveis de l’antic Seminari Pontifici. En aquest sentit, dins de l’obra social de l’Ésglésia, tots els tarragonins i tarragonines tenen al seu servei una moderna i segurament per a molts desconeguda biblioteca amb tots els requisits imprescindibles en una instal·lació d’aquest tipus, i a la lliure disposició de tots els ciutadans. La nostra sorpresa per l’ingent tasca de revalorització de l’edifici i equipaments no va quedar aquí sinó que va fer un salt qualitatiu en la visita a l’antiga biblioteca del Seminari, on es custòdia en òptimes condicions i en un ambient enigmàtic, una quantitat ingent de llibres (uns 120.000 volums) corresponent també a incunables, pergamins i manuscrits que es remunten a l’època medieval. També vam poder gaudir de la presència del director de la biblioteca Mn. Albert Viciano Vives qui ens va obrir gentilment les portes de bat a bat. Hem d’agrair l’afectuosa rebuda i l’atenció cordial que en tot moment aquestes persones i la institució que representen han professat vers l’Arqueològica per poder dur a terme aquesta activitat.

La segona part de la visita, en aquest cas fugaç i per sorpresa pel públic assistent, va consistir en l’accés (gràcies a la gentilesa de Mn. Antonio Martínez Subías, responsable del patrimoni artístic i documental del Capítol catedralici) a un espai ben diferent a l’anterior, tot i que també curosament custodiat per l’Església. Ens vam dirigir al claustre de la Catedral per entrar dins les antigues cases dels Canonges, lloc on es conserva un magnífic llenç de mur romà d’uns 8 metres d’alçada de l’antic temenos o recinte de culte, corresponent a la terrassa superior del fòrum Provincial de Tàrraco. Aquest mur d’impecable factura romana en opus quadratum i carreus encoixinats encara conserva perfectament algunes de les finestres idèntiques a les que s’han documentat en altres immobles de la part Alta, com a la seu del col·legi d’Arquitectes per posar un exemple.

Amb aquesta última visita guiada finalitza el programa previst dins les activitats de Tardor’2015 organitzat per l’Arqueològica. Hem d’agrair el suport donat per les diverses institucions i persones que desinteressadament s’han ofert a ensenyar i explicar elements del patrimoni tarragoní i de l’entorn sovint desconeguts pel públic general.

Així mateix tal i com va posar de manifest la nostra Presidenta la Sra. Pilar Alió, atès la bona acollida per part del públic assistent a les visites i al cicle de conferències, es preveu la realització de noves activitats d’aquest tipus dedicades als socis de cara a la primavera i amb l’arribada del bon temps.

DSC_0553            DSC_0555           DSC_0589            DSC_0610

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.