La moneda en època d’August- Exposició al MNAT

unnamedLa moneda en època d’August reuneix en una exposició una selecció representativa de les monedes que circulaven en els territoris integrats en el món romà en aquest període històric. Una selecció que –en el cas concret de Tàrraco– esdevé exhaustiva, aplegant per primera vegada la sèrie completa de les monedes encunyades a la ciutat dedicades, en bona mesura, a la memòria d’August i al culte a la seva divinitat, procés en el qual Tàrraco fou pionera.

L’acte inaugural es farà el dijous, 17 de desembre a les 19:30 h, al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (plaça del Rei, 5).

 

Innovadora experiència docent entre alumnes d’Història de l’Art de l’IES Jaume I i de la URV

El divendres 11 de desembre l’Arqueològica va tenir el privilegi de participar, cedint l’ús de la seu social de l’entitat, en el colofó d’una interesantíssima i innovadora activitat docent organitzada per les professores Esther Lozano i Marta Serrano. L’activitat reconeguda pel Departament d’Ensenyament a través de l’ICE-URV també com a formació del personal docent, ha consistit en un projecte de col·laboració entre alumnes d’Història de l’Art de 1r de BAT de l’IES Jaume I i alumnes d’Art de la Universitat Rovira i Virgili. Amb el títol “Secundària i Universitat: l’aprenentatge recíproc de l’alumnat d’història de l’art a través d’una experiència innovadora docent” aquesta ha volgut aproximar als dos col·lectius d’estudiants a través de la passió per l’art i el treball cooperatiu. Entre les diverses activitats portades a terme tenim la realització d’un itinerari guiat per Tàrraco i la creació  de material visual divers. L’experiència s’ha valorat molt positivament i profitosa per ambdues parts. Des des de la nostra entitat només ens resta aplaudir aquesta iniciativa que ha permés assolir un major coneixement i possiblement estima del llegat antic de Tarragona a les joves generacions.

DSC_0256

DSC_0286 DSC_0262 DSC_0260 DSC_0257

Presentació de llibre. Oikonomía : οικονομία

oikonomíaOikonomía: cuidados, reproducción, producción, de la Col·leció Antropologia Mèdica de la nostra universitat pública

La presentació comptarà amb la presència de les autores, Coral Cuadrada, Ada Lasheras, Roser Marsal i Carlota Royo.

L’acte tindrà lloc al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el dimecres 16 de desembre a les 19:30 h (plaça del Rei, 5 · Tarragona).

La medicina a Roma

La Medicina a Roma - 1El Medical Anthropology Research Centre de la nostra universitat ha organitzat un seguit de conferències amb motiu de l’exposició que es mostra al CRAI del Campus Catalunya sobre la Medicina a Roma.
La presentació del cicle va anar al càrrec dels professors Coral Cuadrada i Oriol Romaní.
El professor Ricardo Mar, arquitecte i arqueòleg, presentà una conferència sobre els cults i els santuaris de sanació a les ciutats romanes. Sobre uns estudis sobre l’arqueologia dels centres de salut lligats a les aigües i a les fonts, recordà l’origen grec d’aquestes instal·lacions sota la dedicació a Asclepio i les deesses de la salut Hygea i Panacea. Seguí una ampla descripció de les estructures dels edificis acompanyada d’iconografia, l’asclepeion instaurat a Roma a l“isola tiberina” cap a l’any 240 aC.
I una explicació de com el sanatori d’Empúries, excavat per Puig i Cadafalc fa cent anys, per les seves troballes molt probablement no estava dedicat a Asclepio sinó a la deïtat egípcia de Serapis…
La professora Joana Zaragoza, del Departament de Filologia, ens va portar també als orígens grecs de la medicina romana, amb especial èmfasi en els aspectes femenins de la salut, tant com a pacients com curadores i el paper de la dona al món antic. El principal compromís es trobava a l’àrea de la reproducció. La dedicació dels Textos hipocràtics al coneixement i tractament de les malalties de les dones configuraren la visió del cos de la dona.
Finalment Ada delasHeras, investigadora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica es va estendre sobre les pràctiques mèdiques de l’antiguitat tardana, al Baix imperi.

Es va anunciar un segon curs sobre aquestes temàtiques per la primavera vinent.

15 anys de TÀRRACO Patrimoni Mundial (Article a Diari de T.)

Pont del diableAbans de la declaració ja sabíem que Tàrraco era un jaciment excepcional. El seu conjunt monumental resulta un dels més importants de la mediterrània occidental des de diversos punts de vista. Primerament pel diacronisme de l’evidència arqueològica, és a dir, la presència de troballes de totes les èpoques històriques des de la república romana fins la baixa antiguitat. En segon lloc per la genuïnitat i l’excel·lent estat de la majoria dels monuments conservats parcialment. Alguns elements esdevenen únics per infreqüents, per les seves dimensions i la qualitat constructiva. Tàrraco te tots els testimonis arquitectònics i arqueològics imprescindibles per la vida en qualsevol ciutat antiga: infraestructures defensives, hidràuliques, espais de reunió,d’activitats econòmiques, de culte, gestió i lúdiques.

Però si el testimoni arquitectònic i arqueològic tangible justifica per si mateix els valors que en Tàrraco va reconèixer la Unesco, la nostra ciutat també va desenvolupar un paper transcendental en la conquesta de la península, així com a camp de proves i experimentació d’exitoses estructures administratives i religioses que després s’estengueren a la resta de l’imperi. Tàrraco no només és important com a colònia i com a capital de la major província de l’imperi romà, sinó que també a través d’ella es produeix el procés de la romanització del país, i posteriorment l’expansió del cristianisme.

La distinció suposa una enorme responsabilitat en la gestió d’un patrimoni que s’entén rebassa els límits de la pròpia ciutat. Tots els esforços per aconseguir-la van generar la unitat d’institucions i societat civil, i es van crear unes expectatives i un estat d’ànim que pensàvem era idoni per la recuperació, millora i posada en valor del seu llegat.

Malauradament no ha estat així i l’oferta patrimonial s’ ha anat reduint a partir del tancament d’espais, en el manteniment i la inversió, i quan s’ha intervingut no sempre pensem ha estat encertadament. L’experiència ens demostra que sense la consideració de la societat civil com a agent vàlid en la tutela del patrimoni, l’administració per sí mateixa no pot assolir la tasca de salvaguarda i difusió d’un llegat tan important.

S’ha de recuperar la il·lusió perduda, la confiança mútua i el diàleg, actuant de manera conjunta amb nous projectes encisadors que esdevinguin revulsius com el Museu de la Tabacalera, el teatre i la part Alta com unitat de conjunt,i que situïn a Tarragona com a ciutat referencial de la romanitat. El patrimoni de Tarragona és un diamant en brut, amb un gran potencial, que necessita sumar els esforços de totes les parts implicades en la seva gestió i conservació.

REIAL SOCIETAT ARQUEOLOGICA TARRACONENSE

Butlletí – Recordatori

Publicaciones RSAT-1El darrer Butlletí publicat ha estat distribuït a tots els nostres corresponsals. Els socis de Tarragona que vulguin poden passar per la seu de la societat a recollir-lo. (Com sabeu l’enviament per correu és molt onerós per la societat, puix costa quasi més que l’edició de cada volum). Matins a primera hora o divendres a la tarda, però millor que truqueu abans per estar segurs que hi som.

 

Celebrem XV anys de Tarraco Patrimoni Mundial

Del 24 de novembre al 8 de desembre de 2015

Desde l’Arqueologica us volem comunicar els actes que es celebraran en motiu del XV Aniversari de Tarraco Patrimoni Mundial.

Podeu consultar tots els actes al PROGRAMA PDF

Dossier patrimoni de Tarraco a “Viu a fons Tarragona”

RSAT membresLa revista  “Viu a fons Tarragona” ofereix un ample reportatge sobre la ciutat i el patrimoni de 28 págines i moltes fotografíes de la ciutat, els monuments i les persones que tenen influència en la seva preservació. Com indica l’enllaç, es pot veure a ISSUU.

A la foto, destacats membres de la Junta Directiva de la nostra entitat: F. Barriach, JMV Arbeloa, P. Alió, R. Gabriel y O.Martín