MEMÒRIA 2019

L’objecte de la present memòria és justificar les activitats dutes a terme per la Reial Societat Arqueològica Tarraconense durant l’exercici de 2019

1.- Canvis de Junta a l’Assemblea General Ordinària del 28 de juny de 2019:

Seguint l’ordre del dia establert es va procedeix a la renovació de càrrecs de President, Secretari i 4 vocals per un període de quatre anys. A tal efecte solament es va presentar una candidatura única de manera que les incorporacions a la Junta Directiva són les següents:

– President: Sr. Joan Vianney Maria Arbeloa Rigau

– Secretari: Sr. Òscar Martín Vielba

– Vocals: Sr. Xavier Allué Martínez

Sr. Eloy Hernández Fernández

Sr. Joan Maria Quijada

Sra. Diana Gorostidi

En relació amb els canvis anteriors, el mateix 28 de juny en Junta Extraordinària a posteriori de la General i seguint l’Article 25.2 dels Estatuts de l’entitat, es proposa que la Sra. Pili Alió assumeixi el càrrec de Vice-Presidència i accepta.

2.- Activitats científiques:

 • Realització el 22 de març d’una tertúlia coorganitzada amb els Bibliòfils de Tarragona titulada ‘Antes morir que rendirse’, testimonios británicos en el asedio de Tarragona de 1811’, a càrrec d’Adam Quigley.

 • Realització el 26 de març de la conferència “Més enllà del moll: el barri portuari de Tàrraco (segles IIac.-VII dC.)”, a càrrec de la Sra. Ada Lasheras (ICAC).

 • Realització el 25 d’abril de la conferència “La fundació de la RSAT i la normativa de protecció del patrimoni al 1844”, a càrrec del nostre President Sr. Joan Vianney Mª Arbeloa.

 • Realització el 31 de maig d’una tertúlia coorganitzada amb els Bibliòfils de Tarragona titulada ‘Antoni Agustí i la seva col·lecció d’art’, a càrrec de la Dra. M. Immaculada Socias Batet.

 • Realització el 20 de juny de la conferència “una mirada a la Tarragona medieval del segle XII. El cas del despoblat dels Mongons”, a càrrec del consoci Albert Llanos Serral.

 • Realització el 27 de juny de la conferència “Rabassats, un establiment rural d’època ibèrica (Nulles, Alt Camp)” a càrrec dels Sr. Joan Canela (ICAC) i Carme belarte (ICAC).

 • Realització el 5 de setembre d’una tertúlia coorganitzada amb els Bibliòfils de Tarragona titulada ‘Notes sobre el col·leccionisme numismàtic d’Archer Milton Huntington’, a càrrec de Robert Wilson Hoge.

 • Realització l’11 d’octubre d’una tertúlia coorganitzada amb els Bibliòfils de Tarragona titulada ‘La relació entre dos grans bibliòfils. Josep Pin i Soler i Pau Font de Rubinat’, a càrrec de Francesc Roig Queralt.

 • Realització al mes de juny a nivell intern i sense presència de públic, la ‘Primera tertúlia arqueològica’ sota la temàtica concreta de la salvaguarda del teatre romà de Tàrraco en època contemporània, amb la participació dels Srs. Antoni Pujol, Rafel Gabriel i Francesc Barriach.

 • Realització a nivell intern el 4 de setembre la ‘Segona tertúlia arqueològica’ sota la temàtica concreta de la salvaguarda del circ romà de Tàrraco en època contemporània, amb la participació dels Srs. Antoni Pujol, Rafel Gabriel, Ramón Aloguín i Francesc Barriach.

 • La seu de la RSAT va col·laborar en la reunió de ‘ex-libristas’ els dies 16-18 d’octubre cedint la seu social i les vitrines de la biblioteca per fer una exposició organitzada pel Sr. Marià Casas.

 • La seu de la RSAT va ser l’escenari el 12 de novembre de la conferència titulada “Canvis polítics al segle XVIII i inicis del XIX. Incidència en la impremta i el panorama editorial”, a càrrec de Montserrat Comas Güell.

3.- Activitats de difusió cultural i visites guiades:

 • Presentació el 15 de gener a la seu de la RSAT del plànol de la Tarragona Medieval a càrrec del il·lustrador Hugo prades, a iniciativa de l’empresa Itinere. Per la realització d’aquest es va comptar amb l’assessorament científic de membres de la Junta Directiva, en concret el Sr. Rafel Gabriel i el Sr. Francesc Barriach.

 • La RSAT va col·laborar el 17 de març en l’edició de les ‘Històries amagades’ que organitza el Museu d’Història rebent els visitants i posant a disposició la nostra seu.

 • Realització el 23 de març d’una visita guiada per la Part Alta de Tarragona relacionada amb la tertúlia anterior, recorrent de la mà d’Adam Quigley els escenaris més importants de la Guerra del Francès a Tarragona des de la vessant anglesa.

 • Organització d’un viatge a Roma durant el període de Setmana Santa a càrrec de membres de la Junta i diversos socis de l’Arqueològica i dels Bibliòfils de Tarragona.

 • La RSAT va participar en els actes de ‘Tàrraco Viva’ cedint la seva seu social per una xerrada el dia 9 de maig de 2019, a càrrec del Sr. Joan Menchón i la Sra. Pilar Bravo titulada “Les Muralles de Tarragona. De fortificació a Monument”, amb un total de 64 assistents.

 • Participació en els actes commemoratius del Dia Mundial de l’Associacionisme Cultural (7-9 de juny 2019) impulsat per la Generalitat de Catalunya amb unes Jornades de Portes Obertes en les què a més s’ofereix una petita exposició de llibres de bibliòfil, així com projecció de material audiovisual, poder gaudir del pati restaurat i arreglat per l’ocasió, entre d’altres.

 • El dissabte 5 d’octubre el Sr. Secretari va fer una visita guiada per Tàrraco a les bibliotecàries/is del Monestir de Santa Maria de Montserrat, durant la qual es va visitar també la seu de la RSAT, i es va aprofitar per fer difusió del nostre fons bibliogràfic i enfortir lligams.

 • Exposició a la seu de l’entitat el 12 de novembre en el context dels actes sobre “Ramon Foguet (1729-1794). La Il·lustració a la Tarragona del segle XVIII”, d’una col·lecció de publicacions impreses a Tarragona al segle XVIII, a càrrec de l’Associació Bibliòfils de Tarragona.

4.- Articles de premsa, entrevistes, denúncies:

L’entitat ha mantingut una activa presència i col·laboració amb diversos mitjans de comunicació (Diari de Tarragona, Diari Més, Fet a Tarragona, Tv3, etc.) en tot allò referent a la difusió i protecció del Patrimoni cultural, especialment en el període d’eleccions municipals. Destaquem:

– Opinió del Sr. Secretari en representació de la RSAT del pèssim estat de conservació del tram d’aqüeducte del Gaià situat a prop de Sant Pere i Sant Pau en l’article “La RSAT alerta del perill de destrucció d’un tram d’aqüeducte romà”. Carles Gosálbez. Diari Més. (29/Gener/2019).

– Opinió del Sr. Secretari en representació de la RSAT en l’article “Una bóveda del Circ, convertida en vertedero”. C.P. Diari de Tarragona (17/gener/2019).

– Opinió del Sr. Secretari en representació de la RSAT en l’article “Las gradas de la discòrdia”. Núria Riu. Diari de Tarragona (14/febrer/2019).

– Article de premsa a tres pàgines amb assessorament del Sr. Secretari de la RSAT sobre el fòrum Provincial titulat: “La Plaça de Representació, la perla desconocida de Tarraco”. Núria Riu. Diari de Tarragona (20/abril/2019).

– Article al ‘Fet a Tarragona’ (Núm. 35, maig-juny, pàgs. 60-63) amb el títol “Els llibres de l’Arqueològica” sobre els fons bibliogràfic de l’entitat i els actes entorn el 175 aniversari de la fundació de la RSAT (maig/2019).

– Entrevistes al Sr. President de la RSAT a diversos mitjans de premsa i comunicació, com a conseqüència del tancament de l’amfiteatre per les escletxes a la cavea de l’amfiteatre i els problemes d’estàtica.

– Entrevista al Sr. President de la RSAT “Será más difícil que caiga un trozo de Muralla si se cuida”. Núria Riu. Diari de Tarragona (14/juliol/2019).

– Opinió del Sr. President de la RSAT i del Pres. d’Honor Rafael Gabriel en l’article “Un informe alerta de que 350 metros de Muralla romana están en <riesgo de colapso>”. ACN-Carla Pomerol. Diari de Tarragona (14/desembre/2019).

– Opinió del Sr. President de la RSAT en l’article “En busca de soluciones para acabar con el óxido del Teatre”. Carla Pomerol. Diari de Tarragona (15/desembre/2019).

5.- Publicacions:

5.1.- Butlletí Arqueològic

 • Edició i presentació el 27 de febrer de 2019 a la seu de la RSAT del Butlletí Arqueològic núm. 40 corresponent a l’any 2018, a càrrec dels Srs. Jordi López i J. Mª. Verges (IPHES).

 • Edició i presentació el 10 de desembre a la seu dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Butlletí Arqueològic corresponent al volum 41 (any 2019) a càrrec de la Sra. Mònica Borrell, i amb presència del Sr. Jordi Agràs i el nostre President Sr. Joan Vianney Mª. Arbeloa amb notable presència de públic.

[Al 2018 es va acabar amb les tasques de digitalització de tota la col·lecció del Butlletí de la Societat, de forma que està disponible en pdf al repositori RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert) al següent link:(http://www.raco.cat/index.php/ButlletiArq/issue/view/25546/showToc). Aquest fons digitalitzat permet la consulta per paraules clau o cerca per anys, autors, etc. Aquesta tasca es va portar a terme gràcies a una subvenció del Departament de cultura de la Generalitat i els serveis Territorials a Tarragona. Des de llavors es va actualitzant regularment el llistat amb l’enviament del pdf corresponent dels nous números del Butlletí que convenientment la RSAT edita anualment].

5.2 Monografies

– Es van realitzar les gestions oportunes amb el MNAT (entre d’altres) per l’edició d’un llibre sobre les peces més significatives de les col·leccions arqueològiques o museu històric de la RSAT, sobre aquelles peces que la nostra entitat va comprar, salvar de la destrucció i cedir al Museu Arqueològic posteriorment. També es va començarla tasca de recopilació d’informació al respecte.

6. Actes d’homenatge, distincions, reconeixements:

 • La Reial Societat Arqueològica Tarraconense va ser guardonada al 7 de juny amb un diploma entregat per la Honorable Sra. Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya Mariàngela Vilallonga al Casino l’Aliança de Poblenou, en reconeixement a la tasca i trajectòria de l’entitat dins els actes del Dia de l’Associacionisme Cultural organitzat per la Generalitat de Catalunya.

 • La Reial Societat Arqueològica Tarraconense va portar a terme el 10 de desembre, un Acte de reconeixement i distinció als Socis de Mèrit de més de 45 anys d’antiguitat a la nostra entitat. Aquest va consistir en el lliurament d’un Diploma i una insignia de la RSAT a una cinquantena de socis guardonats. L’acte va gaudir de la presència de l’Arquebisbe Excm. i Revm.  Dr. Joan Planelles, el tinent d’alcalde i regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo, el director dels S. T. de Cultura Jordi Agràs, i la directora del MNAT, Mònica Borrell, amb notable assistència de públic a més dels guardonats.

7. Pàgina web, xarxes socials, internet.

7.1 Web

 • Renovada fa sis anys la pàgina web de la nostra societat (www.arqueologica.org) aquesta ha mantingut amb la seva força notable activitat. Durant el 2019 ha continuat convenientment mantinguda i actualitzada regularment gràcies als esforços del Sr. Xavier Allué amb notícies d’actualitat municipal especialment d’arqueologia, prehistòria i món antic en general. També amb informacions diverses de denúncia d’agressions al patrimoni arqueològic i monumental, actuacions sobre el patrimoni, troballes, reculls de premsa, convocatòries, etc. La nostra web ha estat i és una plataforma fonamental entre les vàries que manté l’entitat, per fer difusió de les activitats pròpies i una via molt útil per informar convenientment als socis.

 • La pàgina web en l’últim any ha publicat 43 entrades, amb un important nombre de visites al llarg de l’any.

7.2 Xarxes socials

 • En la línia de donar a conèixer l’entitat i tenir presència a les xarxes socials (tal i com es va fer el febrer de 2015 obrint el seu compte a Twitter), l’Arqueològica ha mantingut convenientment activat compte a Facebook, amb un total fins al present de 170 seguidors.

7.3 Internet

 • Amb l’objectiu de millorar i mantenir la comunicació amb els socis s’ha mantingut actiu l’enviament de correus electrònics múltiples a través del programa MailChimp.

8.- Biblioteca i Arxiu:

Amb caràcter general, ha prosseguit la tasca de buidat sistemàtic del fons bibliogràfic de revistes, publicacions periòdiques i llibres de la nostra biblioteca fruit de l’intercanvi, donacions i compres, arribant-se a totalitzar en l’inventari uns 45.000 volums. Al llarg d’aquest any 2019 la biblioteca de la RSAT s’ha vist nodrida, a més de l’intercanvi corrent amb altres institucions, de donacions bibliogràfiques de diverses institucions i persones. En concret el nombre total d’unitats bibliogràfiques ingressades a la Biblioteca és de 444 llibres, dels quals poc més de la meitat s’han rebut de diferents institucions en concepte d’intercanvi. Destaca la donació d’exemplars antics del Butlletí Arqueològic a càrrec dels fills del Sr. Quintana Marí (en aquest sentit també es van comprar al mercadet per iniciativa del Sr. Jordi López d’un bon lot d’exemplars del citat Butlletí de les èpoques més antigues de principis de segle). Destaca també la donació feta pel Sr. Antoni Pujol d’un lot de 10 llibres sobre Conservació i Restauració patrimonial anomenat “Papeles del Partal”, de manera que aquesta gairebé esdevé completa. També el Sr. Jordi López va fer donació de 66 llibres siversos, de l’ICAC diversos exemplars del llibre sobre l’església de la Musara en el qué la RSAT hi va col·laborar cedint dues imatges del seu fons, del Sr. Hilari Muñoz 3 llibres, i per últim destacar la donació de la Sra. Anna Moya, de 122 llibres procedents de la biblioteca de Mn. Albert Ruiz.

Es va facilitar les xifres d’inventari del nostre fons d’imatges digital (Arxiu d’Imatges, Fons Valentines, Fons Rodolfo Cortés) per un cens que està organitzant la Generalitat de Catalunya sobre aquest tipus de material documental d’entitats culturals.

S’ha ampliat el fons documental de l’arxiu amb donacions puntuals, en concret destacar la del Sr. Antoni Pujol qui cedeix material divers sobre diferents projectes a patrocinar per la Fundació Privada Mútua Catalana, així com material privat sobre la salvaguarda del teatre romà de Tarragona.

9.- Defensa del Patrimoni:

 • Realització d’un col·loqui el 2 de maig a iniciativa de la RSAT organitzat i moderat pel Sr. Xavier Alluè amb presència de diversos grups municipals que es presentaven a les eleccions, entorn les seves línies d’actuació i propostes d’actuació sobre el patrimoni de cara als immediats comicis municipal.

 • La RSAT ha adreçat escrits a les autoritats competents, en interès de la conservació i valorització del patrimoni de la nostra ciutat, amb el Departament de Cultura de la Generalitat en general i amb l’Ajuntament de Tarragona; en concret podem destacar escrits al responsable d’Icomos en relació a l’últim informe realitzat sobre el patrimoni de Tàrraco.

 • També la RSAT ha informat i denunciat convenient i regularment a través de diverses plataformes mediàtiques a més de la web i les xarxes socials, les agressions al patrimoni arqueològic i monumental tarragoní.

10.- Projecció exterior, convenis, distincions i participació:

 • Convenis/Subvencions:

  • L’Arqueològica va renovar per cinquè any consecutiu, el conveni de col·laboració amb la Fundació Privada Mútua Catalana amb una aportació de 10.000 euros per l’edició i distribució del Butlletí Arqueològic Núm. 41, any 2019 i, el llibre del Museu de la Societat Arqueològica, commemoratiu del 175 aniversari.

  • Es va rebre una subvenció de l’Ajuntament de Tarragona de 2.000 euros per l’enviament del Butlletí Arqueològic.

  • L’Arqueològica va signar al mes d’abril un conveni de col·laboració amb l’Agència Catalana del Patrimoni de la Generalitat que permet la gratuïtat durant quatre anys (prorogables) d’accés amb el carnet de soci de la RSAT als recintes al seu càrrec i gestionats pel MNAT (Vil·la de Centcelles, vil·la dels Munts, Museu Arqueològic, Necròpoli).

 • Participació:

La RSAT ha participat en diverses reunions amb diferents agents encarregats de la salvaguarda, la gestió del patrimoni monumental de la ciutat i altres administracions del territori. En aquest sentit cal destacar:

 • Reunió el mes de febrer de diferents membres de la Junta Directiva amb el Sr. Josep Mª Palet, nou director de l’ICAC, per establir ponts de col·laboració entre institucions.

 • Reunió el 20 de maig de 2019 dels membres de la Junta amb la Presidenta Sra. Pili Alió, Sr. Joan Vianney Mª Arbeloa, Sr. Xavier Allué i Sr. Òscar Martín amb la Honorable Sra. Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya Mariàngela Vilallonga.

 • Reunió al mes d’abril de 2019 d’una delegació de la Junta directiva de l’entitat amb el President de la Diputació de Tarragona per informar i buscar recursos de cara als diferents actes entorn els 175 anys de la creació de la RSAT, i la millora de la seu social de l’entitat, especialment de les instal·lacions i del mobiliari.

 • Reunió al mes de maig amb el Sr. Aregio de la Xarxa de l’Hospital Santa Tecla per informar sobre la realització d’un possible museu a les dependències subterrànies de què disposen.

 • Reunió de membres de la Junta al llarg de l’any amb diferents partits polítics dins i fora del consistori, per tractar diverses qüestions vinculades al patrimoni tarragoní.

 • El Sr. Joan Vianney Mª. Arbeloa va assistir a diverses reunions científiques per organitzar una sèrie d’actes en Commemoració del 50è aniversari de la mort de Mn. Joan Serra i Vilaró, en els que l’Arqueològica va col·laborar.

 • Reunió al mes de novembre amb el nou regidor de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Tarragona Sr. Hermán Pinedo d’una delegació de la Junta directiva de l’entitat formada per la Sra. Pili Alió, Sr. Xavier Allué, Sr. Francesc Barriach i Sr. Joan Vianney Mª. Arbeloa, per plantejar les línies de col·laboració entre la RSAT i l’Ajuntament.

 • Atenció adequada a diferents consultes i persones que han solicitat l’ajuda de l’entitat en determinats aspectes, per exemple al Sr. McKranc per la seva recerca. Sra. Mª Antonia Lucena (professora de l’IES Pons Icart), etc.

Altres actes destacats amb presència de membres de la Junta en representació de l’Arqueològica van ser:

 • La Sra. Conxita Rovira, el Sr. Joan Vianney Mª. Arbeloa, i la Sra. Lluïsa Serres van sortir en la processó de Setmana Santa, amb la Congregació de la Sang amb la Bandera dels Aspirants.

 • La Presidenta Sra. Pili Alió va asistir el dia 12 de juny a l’inauguració del centre de recepció de visitans i la remodelació del Museu del Monestir de Poblet.

 • La Presidenta Sra. Pili Alió va assistir el 14 de juny de 2019 a llegir en la ‘Nit Literària’ organitzat pel Museu del Port al Far de la Banya de Tarragona.

 • El Sr. Francesc Barriach ha assistit a totes les reunions del Tàrraco Biennal.

 • L’Arqueològica ha mantingut presència a través de la Sra. Pilar Alió, en les reunions del Consell Assessor en matèria de Patrimoni històrico-artístic de Tarragona, creat per l’Ajuntament de Tarragona.

 • La RSAT forma part de la Fundació Castell del Catllar. Manté un representant permanent en la persona del Sr. Jordi López Vilar, membre de la junta de la RSAT.

11.- Seu social i local de l’entitat:

 • S’ha continuat les tasques d’arranjament i dignificació del patí i del petit jardí.

 • En va ser cedida en dipòsit per la Sra. Vanessa Climent una llinda amb escut de Tarragona d’un antic molí fortificat del Francolí.

 • Es va revisar la instal·lació elèctrica i es va ampliar la potència contractada davant les necessitats de calefactar la sala d’actes en ocasió de les diverses activitats portades a terme.

 • Es va crear divers material de papereria amb el logotip entorn el 175 aniversari de la creació de la RSAT.

 • L’Arqueològica és la seu que acull les reunions que la plataforma veïnal ‘Farts de Soroll’ desenvolupa regularment per tal d’organitzar les seves campanyes i accions reivindicatives.

12.- Altes / Baixes socis

– Altes socis: 8

– Baixes socis: 4 ( 2 per defunció i 2 baixa voluntària)

Tarragona, 29 de desembre de 2020