Bones festes!
/0 Comments/in General/by rsatL’Arqueològica desitja a tots els socis, amics i simpatitzants unes bones festes del solstici (saturnalia) i un molt feliç nou any 2020 (2773 a.u.c., més o menys), just passat el nostre 175è aniversari.
Acte de presentació del Butlletí nº 41 i lliurament de guardons a socis de mèrit
/0 Comments/in General/by rsatDimarts passat, dins les activitats del CLXXV aniversari de la nostra entitat es va fer l’acte de presentació del Butlletí d’enguany a la seu dels Serveis Territorials de Cultura. Amb una sala plena, la presentació va estar al càrrec de la Sra. Mònica Borràs, directora del MNAT, que va repassar els continguts de l’actual volùm i resaltar la importància d’una publicació més que centenària i la contribució que representa al coneixement de l’arqueologia de la ciutat i el territori.
Tot seguit es procedí al lliurament del Diploma de Soci de Mèrit a gairebé una cinquantena de socis amb més de 45 anys d’antiguitat a la Societat.
LLISTAT de guardonats
0001 Francisco de Paula París Ferré
0002 José Solé Armengol
0003 Joan Alió Ferrer
0004 Pere Valls Recasens
0005 Josep Maria Sanet Jové
0006 Joan Olivé Martí
0007 Enric Aragonès Valls
0008 Ramon Salas Roig
0009 Antonio Julio Fandos Marco
0010 Joan Salvadó Sorolla
0011 Salvador-Joan Rovira Gómez
0012 Jaume Masip Sabaté
0013 Joan Micó Cornado
0014 Josep Maria Gavaldà Colominas
0015 Francesc Barriach Molas
0016 Joan Pere Cadena Escute
0017 Rafael Pellicer Domínguez
0018 Javier Busquets Fontgibell
0019 Josep Lluís Gras Alcalde
0020 Joan Ribas Boix
0021 Eloy Hernández Fernández
0022 J. Walfida Pérez Martín
0023 Albert Vallvé Navarro
0024 Maria Teresa Montaña Martí
0025 Manel Sanromà Lucia
0026 Francisco Javier Marcos Teigeiro
0027 Adolfo Quetcuti Carceller
0028 Carlos Abelló Alfonso
0029 Ramon Marrugat Cuyas
0030 José Sabaté Guillemat
0031 Samuel Burguete Recasens
0032 José Solé Casellas
0033 Josep Ignasi Boada Gasulla
0034 Francesc Magarolas Jordà
0035 José María Capelladaes Rosell
0036 Vicente Morales Zaldívar
0037 Juan Antonio Pérez Sanjuan
0038 Josep Maria Sans Travé
0039 Francesc García Segarra
0040 Rodolfo Cortés Cortés
0041 Josep Sendra Navarro
0042 José Fortuño Bonet
0043 José Maria Sans Querol
0044 Rafael Gabriel Costa
0045 Maragda Terré Vidal
0046 Francesc Roig Queralt
0047 Theodor Hauschild
0048 Reial Club Nàutic de Tarragona 0049 Museu de Vilafranca
Presentació del Butlletí 2019
/0 Comments/in General/by rsatEl proper dimarts, 10 de desembre, farem la presentació del darrer volum del Butlletí Arqueològic, núm. 41, corresponent a l’any 2019.
L’acte serà a les 19:00 hores, a la seu dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura, al carrer Major, núm, 14.
La presentació del Butlletí anirà a càrrec de la Sra. Mònica Borrell, directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.
En el mateix acte farem lliurament de la distinció com a Socis de Mèrit als membres més antics de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.
Així mateix, els socis de la RSAT podran recollir el volum del Butlletí Arqueològic.
Presentació de les Actes del 4t Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic.
/0 Comments/in General/by rsatAnunci: Homenatge a Mn. Serra i Vilaró
/0 Comments/in General/by rsatEl proper dia 26 de novembre a les 18:00 hores,
als Serveis Territorials de Cultura (c/. Major, 14)
l’Hble. Consellera de Cultura, MariaÀngela Vilallonga Vives,
presentarà els actes d’homenatge a Mn. Serra i Vilaró, que s’han de desenvolupar entre el mes de novembre de 2019 i primera meitat de 2020.
Un nou tram de l’aqüeducte romà del Gaià
/0 Comments/in General/by rsatDiari Més ens aporta la notícia dels treballs per a recuperar l’estructura de l’aqüeducte del Gaià, projecte d’excavació dirigit pel nostre company i investigador de l’ICAC, Dr. Jordi Lòpez.
El text diu: ”
Els treballs d’excavació arqueològica en un sector de l’aqüeducte romà del Gaià, un dels dos que proveïa la ciutat de Tàrraco han permès documentar-ne un tram de quinze metres. Tanmateix, les tasques dutes a terme han deixat al descobert només la part superior de la conducció, segons informa l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). Les restes sobre les quals s’ha estat treballant es troben al terme municipal dels Pallaresos, en una zona verda de la urbanització Jardins Imperi.
La passada setmana finalitzaven els treballs d’excavació arqueològica i, segons l’ICAC, una part de la intervenció va dirigida a posar en valor el conjunt patrimonial de l’aqüeducte i facilitar-ne l’accés a la població «a fi que, especialment els veïns i veïnes dels Pallaresos, puguin gaudir-ne tot passejant per la zona», un cop les restes estiguin consolidades.
L’excavació ha permès documentar un tram de l’aqüeducte de quinze metres aproximadament. Tot i això, els investigadors calculen que en el mateix solar es conserven soterrats i ben conservats un total de 280 metres.
Segons l’ICAC, els arqueòlegs han pogut observar les mateixes característiques ja conegudes en intervencions anteriors. És a dir, es tracta d’un canal d’obra «cobert amb volta de canó per on hi circulava l’aigua, i amb suficient amplitud perquè els treballadors que efectuaven el manteniment poguessin baixar a fer les tasques de neteja o reparació».
La conducció s’ha trobat plena de terra i amb la volta ensorrada, de manera que només en alguns punts s’observa el seu arrencament. Els treballs han deixat al descobert també un pou de registre o arqueta per on s’accedia antigament al seu interior.
Els treballs arqueològics han tret a la llum només la part superior de la conducció, ja que els murs, en època romana, quedaven sota terra. L’interior no s’ha buidat, amb l’objectiu de protegir els arrebossats interiors i evitar que acabin caient.
Tot i això, en un dels extrems del tram excavat s’ha obert una cala que ha arribat al fons, «cosa que ha permès conèixer la seva secció completa, així com la naturalesa estratigràfica del rebliment de terra de l’aqüeducte», informen des de l’ICAC.
D’altra banda, els treballs no han trobat materials ceràmics que puguin contribuir a la datació de l’aqüeducte, tot i que es coneix que va ser construït en el segle I dC i que probablement va estar en servei fins el final de l’Imperi.
Aquesta actuació s’emmarca dins del projecte de recerca Aqua Augusta (que es centra en localitzar i documentar topogràficament i fotogràficament la conducció) i el projecte d’investigació quadriennal Els aqüeductes romans de Tàrraco, ambdós dirigits per l’investigador de l’ICAC Jordi López.
..
Activitat del Cicle “La Il·lustració a la Tarragona del segle XVIII. Ramón Foguet (1729-1794)”
/0 Comments/in General/by rsatDIMARTS 12 de novembre • Conferència
a les 19h, a la sala d’actes de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.
Canvis polítics al segle XVIII i inicis del XIX. Incidència en la impremta i el panorama editorial,
a càrrec de Montserrat Comas Güell, llicenciada en Hispàniques, bibliotecària i doctora en Història.
La implantació del decret de Nova Planta va modificar els hàbits dels gremis d’impressors i llibreters. Posteriorment, l’aprovació de les lleis d’impremta primer el 1810, enmig de la Guerra del Francès, i després el 1820, a l’inici del Trienni Liberal en un intent de normalitzar l’ús de la llibertat d’impremta, van suposar un canvi radical en la concepció tradicional de la llibertat d’expressió. Es va obrir un debat profund que va intensificar el posicionament social dels impressors. Tarragona i rodalies no va quedar-ne al marge.
La Il·lustració a Tarragona el segle XVIII
/0 Comments/in General/by rsatCicle de conferències dedicades a Ramón Foguet (1729-1794)
Octubre-Novembre 2019
Veure programa a l’enllàç:
Jordi Morant i Clanxet. Obituari
/0 Comments/in General/by rsatIN MEMORIAM
Ens ha deixat l’amic Jordi Morant i Clanxet, membre de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense des de l’any 1965, un dels més veterans de la nostra entitat, i excel·lent coneixedor de tot allò que tingués a veure amb Tarragona, la seva cultura, la seva història i el seu dia a dia.
Estudiós incansable, ha realitzat al llarg de molts anys una aportació inestimable al coneixement de la ciutat i del seu territori, en un gran nombre de publicacions, des de llibres i opuscles a contribucions a la radio i la premsa tarragonines.
Els seus àmbits d’estudi han estat els històrics i els culturals en general, les tradicions, els monuments, els personatges històrics relacionats amb Tarragona, els indrets singulars, les sardanes, els goigs, la Setmana Santa, i molts aspectes més de vegades heterogenis però relacionats sempre amb la terra en que va néixer i on ha viscut, sense oblidar la seva relació també amb localitats veïnes, especialment amb la Pobla de Montornès, a la que va dedicar diversos estudis i publicacions.
Els seus coneixements suposen una quantitat ingent d’informació metòdicament recopilada que va anar oferint en els seus treballs, entre els quals consten també dues contribucions al nostre Butlletí Arqueològic, perquè l’arqueologia i les seves novetats sempre van ser un tema del seu interès. La seva contribució sempre serà recordada i tinguda en compte, per molt de temps que passi.
Descansa en pau, estimat Jordi. Sit tibi terra levis. Que la terra et sigui lleu.
Tarragona, 8 d’octubre de 2019
RSAT
CONTACTE
DIRECCIÓ
CARRER MAJOR, 35 PRAL.
43003 TARRAGONA
Verure a Google Maps