La mèlia, el creuer de Sant Antoni i altres petits desastres

Ja fa anys que des de la RSAT hem fet clams per la reducció botànica ornamental al jardí de Sant Antoni, tot just davant del que fou Casa de beneficència i ara Palau de la Diputació Provincial, per tal de protegir el creuer allí estant i que pateix cops de les branques quan fa vent. El creuer, datat de més de 400 anys (1604), és una peça arquitectònica preciosa que, al llarg del segles s’ha mogut a l’entorn fins a ocupar el lloc actual, amb la mala fortuna de quedar massa prop dels arbres veïns, que dificulten la seva visió. Costums i devocions han canviat amb el temps, i ara és excepcional que algun caminant s’apropi al creuer i faci una pregària per haver arribat al seu destí.Dels creuers a les cruïlles se’n pot fer molta literatura puix que carreguen molta història també.

Els fenomens meteorològics han pres aquest cop l’iniciativa i les ventades han tirat a terra l’arbre que, segons registres, havia estat plantat a la mateixa època de la creu de terme, al que se’n deia el jardí del general.

Les ventades han malmès altres arbres i algunes de les tanques petites a l’entorn del circ. Algunes que, tot plegat, haurien de desaparèixer perquè només tapen les vistes del monument.

 

Esdeveniments: l’alcalde, la directora del MNAT, Theodor Hauschild

Aquest web ha romàs silent unes setmanes per raons diverses, algunes no separables dels esdeveniments que viu el país.

Pel mig s’han produït altres, com la visita formal del proppassat 15 de setembre d’alguns membres de la Junta Directiva al senyor Alcalde de la Ciutat Josep Fèlix Ballesteros, visita dedicada presentar els projectes per a la celebració del 175 aniversari de la societat i els compromisos que prendrà la ciutat.

L’ altre va ser la visita a la nostra seu, el 27 de setembre, de la nova directora del Museu Nacional Arqueològic, Mònica Borrell Giró, amb qui es va mantenir una interessant conversa sobre el futur del MNAT, tan immediat per les obres i trasllat provisional, com a llarg termini sobre el museu a la Tabacalera.

I just avui, l’aparició a la seu en carn mortal, de l’insigne arqueòleg Theodor Hauschild, fill predilecte de Tarragona, Creu Sant Jordi, doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona i gran amic de la nostra societat. Ens congratulem de què continua bé de salut i actiu a la seva edat, i ens ha promès tornar de visita en uns mesos, potser el proper estiu.