Curs 2016-2017

pilars-caminant-2016La Societat segueix, any a any, el curs acadèmic, d’una forma o altra. Les activitats intel·lectuals acaben fixant-se en el calendari docent i per una multitud de raons, algunes d’elles purament de costum. Molts de nosaltres mantenim vincles amb el món acadèmic. També que l’estiu es presta més per a activitats a l’aire lliure, també les campanyes d’excavacions arqueològiques, i la tardor afavoreix més el temps d’estudi, de reflexió. Són els mesos que endeguem les nostres activitats obertes, conferències, col·loquis o visites.

No menys cert que molta activitat s’ajorna a un inconcret “passat festes” que, a tots els efectes, aquí vol dir després del dia de la Mercè un cop han passat “els pilars caminant” de les colles castelleres pel davant de la nostra seu.

Ben aviat anunciarem les activitats del curs, però recordem ja que al novembre tindrà lloc el III Congrés Internacional d’Arqueologia Clàssica i del Món Antic (Tàrraco Biennal), programat pels dies 16, 17, 18 i 19.

 

 

..

Festes: patrimoni immaterial

balco-guarnit-sta-tecla-2016Aquesta setmana estem de festes. És la Festa Major de Santa Tecla, un afer que ha crescut en activitats i importància, recuperant tradicions i inventant altres de noves que aviat seran tradicionals.

Des de la RSAT gaudim de les festes i, també, ens interessem pel seu contingut i desenvolupament. També, com a veïns de la Part Alta patim els efectes de soroll i disbauxa i ens solidaritzem amb el que estan “Farts de soroll“. En algun punt hem de trobar l’equilibri entre la diversió i el respecte als altres. I també separar el gaudi festiu de l’alegria fictícia induïda per mètodes artificials, especialment el consum immoderat d’alcohol entre els joves i no tan joves.

Un membre il·lustre de la nostra societat, Francesc Barriach ( a la foto al balcó guarnit), forma part dels mantenidors de les festes i manté un ull vigilant per recomanar a les autoritats municipals la normalitat de les festes.

Alguns recordarem també que el 23 de setembre és l’anniversari del naixement de l’emperador Octavi Cèsar August, l’any 63 a.C, el constructor de l’acròpolis  de Tàrraco.

 

..

Nota Necrològica

Ha traspassat el senyor Eliseu Soler Álvarez, soci de la Reial Societat Arqueològica des-de 1968.
Gran col·laborador de la nostra Entitat, va ocupar el càrrec de Secretari de la Junta, i va treballar en la difusió del nostre patrimoni, amb les seves visites i excursions.
Reposi en pau.
Acompanyem en el sentiment a la família.

Garum

imgres-1Investigadors de la Universitat de Càdiz i del conjunt arqueologic de Baelo Claudia han trobat durant la campanya 2016 dues fàbriques de salaó amb restes de conserves en fase d’elaboració. S’inclouen tonyines, sardines, pagells i eriçons entre els peixos trobats.

El jaciment de Baelo Claudia a la província de Càdiz, prop de Tarifa, representa una població romana dels segles I aC i II dC, coneguda per la seva indùstria de conserves de peix. Això inclou el famós “garvum” i també aquella conserva tarragonina de l’espineta, que degustarem per Santa Tecla. Aquests treballs científics es financian per dos projectes d’investigació: el projecte GARVM (HAR-2013-43599P) del Ministerio de Economía y Competitividad del Govern de Espanya, i el “Proyecto General de Investigación denominado Economía Marítima y actividades haliéuticas en Baelo Claudia”.

Sembla que costums i l’ús dels recursos de la mar no canvien gaire amb el pas del temps.

..