El nen amb l’oca del Passeig de les Palmeres

20160630_092732Aquests dies hem vist la conclusió de la restauració del bec de l’oca de la popular estàtua del nen amb l’oca que ocupa la font a l’entrada des de la Rambla Nova del Passeig de les Palmeres.

La estàtua és una reproducció atribuïda a l’escultor grec Beothus de Calcedònia i de la que hi ha reproduccions a diferents museus i indrets del món. Un nen molt jove amb una oca, una de les moltes còpies romanes d’un original en bronze hel·lenístic dels anys 160 a.C. es va trobar a Roma el 1789 i transferida al palau Braschi, després va vendre el 1812 a Munic i ara és a la Gliptoteca muniquesa. Beothus es va destacar per les seves representacions de nens. L’oca era l’ocell sagrat d’Afrodita. Existeixen còpies al Museu Capitolí, a Munic, el Museu del Vaticà i el Louvre. Hi havia dues reproduccions en bronze al jardí d’entrada de l’antiga Tabacalera, que van ser robades quan l’edifici es va abandonar.

Als anys quaranta del segle passat (1948) uns mariners borratxos d’un vaixell holandès la van destruir completament. En denunciar-ho, el capità del vaixell es va comprometre a pagar la reconstrucció que es va fer al taller de marbres Melendres per Ignasi Pallàs, autor de nombroses làpides i figures del cementiri, sobre un model de l’escultor Josep Pujol i Muntaner (Torredembarra,1893-1978)

Més recentment, uns brètols van trencar el bec de l’oca, pel que brolla un sortidor d’aigua, i que ara s’ha reconstruït, Sobre un model de l’escultora francesa establerta a Tarragona Beatrice Bizot, la restauració ha estat al càrrec de la nostra sòcia, la restauradora Olívia Merelo (a la foto)

(FB/XA)

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.