EXPOSICIÓ DE LLIBRES LITÚRGICS TRIDENTINS (S. XVI-XIX)

Expo llibres tridentins1Expo Llibres tridentins

 

 

 

 

 

Tot coincidint amb la Jornada de Portes Obertes la Reial Societat Arqueològica Tarraconense presenta els dies 4 i 5 de juny de 2016 una exposició de llibres Litúrgics Trientins dels segles XVI-XIX.

Per llibre litúrgic entenem un llibre que serveix per a la celebració litúrgica i està escrit amb vista a ella. És, per tant, un element de la celebració, i a ell també se’l respecta i fins i tot se’l venera. Els llibres litúrgics són un vehicle de la tradició, en tant que expressen la fe de l’Església. Però són també fruit d’una cultura, determinada quant al temps i a l’espai geogràfic. Pel que són i pel que representen, acostumen a ser modèlics en l’art de la impressió i de l’enquadernació.

Podem dividir la història dels llibres litúrgics en cinc períodes: Improvisació (segles I-III), creativitat (segles IV-VI), llibres litúrgics purs (segles VII-X), llibres litúrgics mixtes (segles XI-XVI), llibres tridentins (segles XVI-XX) i Concili Vaticà II (segles XX-XXI). Aquesta exposició és una mostra de llibres litúrgics tridentins, és a dir, emanats de les reformes del Concili de Trento (1545-1563). Des del temps de la seva promulgació, els llibres tridentins van romandre gairebé inalterats. Els anys següents al concili es van publicar el Breviari (1568), el Missal (1570), el Martirologi (1586), el Pontifical (en 1595), el Caeremoniale episcoporum (1600) i el Ritual (1614). Només a partir de mitjan segle de XX van patir reformes importants, fins els canvis més profunds que va representar el concili Vaticà II. Per tant, van estar vigents durant gairebé 400 anys.
Breviarium romanum. Comprèn la litúrgia de les hores o ofici diví, que és la pràctica quotidiana de la pregària en diferents hores al llarg del dia, amb uns continguts definits per a cada hora.
Missale romanum. És el llibre que conté totes les cerimònies, oracions, lectures i rúbriques per a la celebració de la santa missa.
Martyrologium romanum. És el llibre en què es recullen els noms de tots els sants i les santes seguint l’ordre dels dies de l’any.
Caeremoniale episcoporum. Conté fórmules i ritus de les celebracions reservades al bisbe, com la confirmació, les ordenacions, les consagracions d’esglésies, etc.
Rituale romanum. Conté varis rituals religiosos, referents especialment a l’administració dels sagraments (menys la missa), processons, benediccions, exorcismes, etc.
Llibre de cor. Llibre de gran format que conté la música que canta el cor durant els oficis litúrgics.
Enquadernacions. Mostra de diferents enquadernacions del segle XVIII i primera meitat del XIX.

(J.López)

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.