La medicina a Roma
El Medical Anthropology Research Centre de la nostra universitat ha organitzat un seguit de conferències amb motiu de l’exposició que es mostra al CRAI del Campus Catalunya sobre la Medicina a Roma.
La presentació del cicle va anar al càrrec dels professors Coral Cuadrada i Oriol Romaní.
El professor Ricardo Mar, arquitecte i arqueòleg, presentà una conferència sobre els cults i els santuaris de sanació a les ciutats romanes. Sobre uns estudis sobre l’arqueologia dels centres de salut lligats a les aigües i a les fonts, recordà l’origen grec d’aquestes instal·lacions sota la dedicació a Asclepio i les deesses de la salut Hygea i Panacea. Seguí una ampla descripció de les estructures dels edificis acompanyada d’iconografia, l’asclepeion instaurat a Roma a l“isola tiberina” cap a l’any 240 aC.
I una explicació de com el sanatori d’Empúries, excavat per Puig i Cadafalc fa cent anys, per les seves troballes molt probablement no estava dedicat a Asclepio sinó a la deïtat egípcia de Serapis…
La professora Joana Zaragoza, del Departament de Filologia, ens va portar també als orígens grecs de la medicina romana, amb especial èmfasi en els aspectes femenins de la salut, tant com a pacients com curadores i el paper de la dona al món antic. El principal compromís es trobava a l’àrea de la reproducció. La dedicació dels Textos hipocràtics al coneixement i tractament de les malalties de les dones configuraren la visió del cos de la dona.
Finalment Ada delasHeras, investigadora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica es va estendre sobre les pràctiques mèdiques de l’antiguitat tardana, al Baix imperi.
Es va anunciar un segon curs sobre aquestes temàtiques per la primavera vinent.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!